VALRO TRADE SRL


Utilajul, in majoritate importat din fosta URSS, avea o greutate de aproape 16.000 de tone, iar numarul de salariati in primul an de functionare a fost de circa 1.640 de oameni.
Pe 17 decembrie 1957 se lamineaza la Roman prima teava la cald, pe Laminorul de 16 toli. In anul 1966, pentru asigurarea cu scule de laminare si piese de schimb, se construieste o turnatorie de otel si fonta, cu o capacitate de 8.000 de tone annual, si un atelier de prelucrari mecanice.

In anul 1969, fabrica primeste de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci atestatul pentru marca de teava produsa, dreptul de marca de fabrica, de comert si servicii.
In anul 1970 se pune in functiune Laminorul de 6 toli, cu o capacitate de 100.000 tone de tevi pe an. In anul 1973, ca urmare a cresterii volumului de activitate uzina isi schimba denumirea in Intreprinderea de tevi Roman, iar 2 ani mai târziu se pune in functiune Tragatoria de Tevi, cu o capacitate de 37.000 tone de tevi pe an.

In 1977 intra in functiune al doilea Laminor de 6 toli, inclusiv un atelier de filetat burlane, cu o capacitate de 110.000 tone de tevi pe an, iar in 1977 se pune in functiune, in cooperare cu Polonia, Laminorul Stossbank, de 4 toli, cuplat cu un reductor alungitor cu o capacitate de 70.000 tone de tevi pe an.
Intre anii 1980 si 1983 se realizeaza, cu un credit international, Laminorul Pilger (cuptorul cu vatra rotativa, cu diametrul de 32 metri), de 20 toli, cu o capacitate de 80.000 de tone de tevi pe an.

Insumând toate investitiile, Fabrica de Tevi Roman avea in anul 1984, o capacitate de laminare instalata de 660.000 tone de tevi. In anul 1991, prin reorganizarea in baza Legii 15/1990, Intreprinderea de Tevi Roman devine societate comerciala pe actiuni cu denumirea de Petrotub, cu capital de stat. In anul 2004, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a privatizat societatea, care a fost preluata de grupul de firme ArcelorMittal.

Productia ArcelorMittal Roman se bazeaza pe fabricarea tevilor preizolate si a diferitelor accesorii aferente executarii retelelor termice: coturi, ramificatii, puncte fixe, reductii etc.

ArcelorMittal Roman produce si vinde tevi de otel si fonta fara sudura, realizate prin laminare la cald sau la rece, intr-o varietate dimensionala cu diametrul cuprins intre 6 milimetri si 508 milimetri, din otel carbon si otel usor aliat.

Produsele realizate sunt utilizate in diferite domenii precum industria petrolului, industria chimica, industria energetica nucleara si clasica, industria constructiilor de masini si in industria ingineriei civile.

Piata de desfacere o reprezinta USA, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, India, Comunitatea Statelor Independente, Grecia, Italia, Iran, Indonesia, Egypt, Irak, Kuwait, Olanda, Rusia si Spania.

Cel mai bun director al Fabricii de Tevi Roman, asa cum a fost considerat de oamenii muncii de atunci, dar si cel mai longeviv, a fost Vasile Sav. In semn de omagiu, numele sau a fost preluat de fostul Liceu Metalurgic Roman, acesta devenind Colegiul Tehnic “Vasile Sav”. El a condus fabrica timp de 18 ani, in perioada 1966 – 1984.

Pe timpul conducerii sale, au fost puse in functiune toate capacitatile de productie ale fabricii. De la infiintare s-au produs peste 16 milioane de tone de teava care, pusa cap la cap ar putea inconjura Pamântul de 9 ori.
La data de 1 ianuarie 1958, in Fabrica de Tevi Roman isi desfasurau activitatea 1.638 de angajati, insa au fost ani in care in fabrica lucrau si 10.000 de salariati.

Numarul angajatilor este in prezent de 1.400, dar conducerea societatii a dat asigurari ca, cel putin anul acesta, nu vor exista disponibilizari.

De altfel, reprezentantii ArcelorMittal Tubular Products pentru Europa si Asia sustin ca grupul de firme are in intentie colaborarea cu noi clienti pe teritoriul României ale caror comenzi sa fie realizate la unitatea de lânga Roman.
De asemenea, se intentioneaza restructurarea activitatii, dar mentinerea numarului de angajati. ArcelorMittal va implementa la Roman un program-pilot de calificare-recalificare a personalului angajat, dar si de formare a unor tineri care sa devina ulterior forta de munca specializata pentru unitatile de productie ale ArcelorMittal si nu numai.

Sursa: financiarul.ro

 

VALRO TRADE SRL

Str Buzdugan Nr 2760
Comuna Liesti
Galati, Romania

Email:      
office@valrotrade.ro
desfacere@valrotrade.ro
aprovizionare@valrotrade.ro
contabilitate@valrotrade.ro

Telefon:     
0236 821 203
0732 001 800
Fax:     
0236 821 203
Mobil:     
0745 575 213 
0728 575 213

 

TEVI TRASE

 • Tevi din otel nealiat si aliat, cu caracteristici precizate la temperatura ambianta
 • Tevi din otel nealiat si aliat, cu caracteristici precizate la temperatura
 • Tevi din otel cu granulatie fina
 • Tevi din otel nealiat si aliat, cu caracteristici la temperatura scazuta

Tevi sudate elicoidal

 • Tevi din otel sudate elicoidal pentru conducte petroliere
 • Tevi din otel sudate elicoidal pentru conducte
 • Tevi din otel sudate elicoidal pentru uz general
 • Tevi sudate elicoidal sub strat de flux, de otel nealiat si aliat cu caracteristici precizate la temperatura ridicata
 • Tevi sudate elicoidal sub strat de flux, de otel nealiat cu caracteristici precizate la temperatura scazuta

Tevi sudate longitudinal

 • Tevi din otel sudate longitudinal, negre si zincate, pentru instalatii
 • Tevi din otel sudate longitudinal pentru constructii
 • Profile cave - Tevi din otel patrate
 • Profile cave - Tevi din otel rectangulare